Home » Bioscoopmonitor, Recente onderzoeken

Bereik en bezoekfrequentie bioscopen in 2011

Ingediend door aan 4 april 2012 – 14:44 One Comment

Stichting Filmonderzoek voert jaarlijks onderzoek uit naar het bereik van de Nederlandse bioscopen en de gemiddelde bezoekfrequentie van de Nederlandse bevolking. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van de Bioscoopmonitor. De Bioscoopmonitor is het jaarlijkse onderzoek naar bioscoopbezoek en filmconsumptie, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF). Naast bereik en bezoekfrequentie worden een aantal specifieke onderzoeksthema’s behandeld. De Bioscoopmonitor 2011/2012 zal eind juni opgeleverd worden.

In 2011 ging ongeveer 54% van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder minstens één keer naar een bioscoop of filmtheater. De gemiddelde Nederlander ging in 2011 ongeveer drie keer naar een bioscoop of filmtheater.

Procentueel gezien was het bereik in 2011 onder jongeren (tot 29 jaar) het grootst. In absolute aantallen was het bereik onder 40-54-jarigen het grootst: ruim 2 miljoen personen uit deze leeftijdscategorie bezochten minimaal één keer een bioscoop of filmtheater. Hoewel de frequentie van deze groep lager dan gemiddeld was (2,4), heeft deze groep door haar omvang wel het grootste marktaandeel van het bioscoopbezoek. Opvallend is dat het bezoek van 16-17-jarigen flink is gedaald. In 2010 was het bereikpercentage van 16-17-jarigen 88%, terwijl dat in 2011 64% was. Zie ook de volgende grafiek:

Grafiek bereik per leeftijdscategorie 2011

Het bereik van hoogopgeleiden was relatief hoog, evenals de bezoekfrequentie van deze categorie. Het inkomen van een persoon had daarentegen weinig invloed op het bereikcijfer: er werden relatief evenveel bezoekers uit alle inkomenscategorieën bereikt. Personen met een hoger inkomen gingen wel vaker naar een bioscoop of filmtheater dan personen met een lager inkomen.

Bioscoopbezoek is vooral populair onder stedelingen. 61% van alle kaartjes werd gekocht door inwoners van een sterk tot zeer sterk stedelijk gebied. Eenzelfde verdeling geldt voor de sociale klasse waarin men verkeert: hoe hoger de sociale klasse, hoe hoger het bereikpercentage en de gemiddelde bezoekfrequentie.

Nieuw in de meting van dit jaar ten opzichte van eerdere jaren was het onderzoek naar favoriete bezoektijdstippen. Doordeweeks gaat men het liefst vroeg in de avond naar de bioscoop. Op zaterdag gaat men het liefst na 20:00 uur. Voor de zondag geldt een grotere verdeeldheid: de favoriete tijden zijn ’s avonds, maar in vergelijking met andere delen van de week zijn ook de middaguren in trek. Jongeren gaan over het algemeen liever ’s avonds naar de bioscoop, terwijl ouderen ook graag ’s middags een bioscoop bezoeken.

Ook is in deze meting het bereik van de Nederlandse film onderzocht. 25% van alle Nederlanders (16+) hebben in 2011 een Nederlandse film in een bioscoop of in een filmtheater gezien (dit is 47% van alle bioscoopbezoekers). Voor het bezoek aan Nederlandse films gelden dezelfde tendensen als voor het totale bioscoop- en filmtheaterbezoek van 2011. Een uitzondering is de lage bezoekfrequentie van wetenschappe-lijk opgeleiden. Hoewel WO’ers in totaal bovengemiddeld vaak films hebben bezocht, was hiervan slechts een klein deel Nederlands.

De rapportage Bereik en Bezoekfrequentie 2011 is op aanvraag verkrijgbaar via info @ filmonderzoek.nl.

One Comment »

 • Dimitri schreef:

  Over de vertoningstijden, onderstaand een persbericht van de Belgische bioscooponderneming Kinepolis:

  Kinepolis België voert vanaf vandaag 21u-vertoningen in in al haar bioscopen

  Kinepolis last vanaf vandaag in al haar Belgische bioscopen vertoningen om 21u in. Zo wil Kinepolis -in het teken van haar service en flexibiliteit- tegemoet komen aan de vraag van menig filmliefhebber.

  Na een testperiode in Brussel, Antwerpen en Luik, heeft Kinepolis besloten om de programmatie van 21u-voorstellingen nationaal uit te breiden naar al haar bioscoopcomplexen. Het avondblok in de week, van maandag tot en met donderdag, krijgt er dus, naast de gebruikelijke programmering van 20u en 22u30, overal een extra voorstelling bij.

  Zo kan iedereen die door werk, huishoudelijke taken of verkeer niet tijdig om 20u in de bioscoop geraakt, alsnog een filmpje meepikken om 21u. “In alle Kinepolis-bioscopen (Kortrijk, Brugge, Gent, Hasselt, Imagibraine, Antwerpen, Brussel, Oostende en Luik) zullen films om 21u vertoond worden. We willen zo inspelen op op het specifieke leefpatroon van onze bezoekers, zodat mensen op een ontspannen manier een avondje cinema kunnen beleven.”, aldus Didier Lombaert, programmatieverantwoordelijke van Kinepolis België.

  Uit recent marktonderzoek bleek namelijk dat bepaalde doelgroepen, met name tieners en families, vaak de voorkeur geven aan films om 20u (of vroeger), terwijl professioneel actieve groepen en studenten makkelijker kiezen voor films die om 21u starten.

  In Kinepolis Leuven gaat men vanaf 18 april nog een stapje verder. In deze bruisende studentenstad wil Kinepolis met haar beperkt aantal zalen (7) zoveel mogelijk inspelen op de wensen van de Leuvense cinefiel. Er zullen geen vaste vertoningsblokken meer zijn, maar elke film zal starten wanneer de vorige gedaan is. Elke 20 minuten begint een nieuwe film. Op deze manier wil Kinepolis Leuven een uitgebreider assortiment van films en een maximale spreiding van het aantal vertoningsuren voorstellen, waardoor zij zich flexibeler kan opstellen naar studenten en Leuvenaars toe.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.