Sectorbrede digitalisering van de Nederlandse cinema

Sectorbrede digitalisering van de Nederlandse cinema


EYE Film Instituut Nederland, de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) nemen het initiatief tot oprichting van de stichting Digitalisering Nederlandse Cinema. Bovengenoemde partijen hebben een definitief businessplan vastgesteld, waarmee de collectieve digitalisering van de Nederlandse filmsector in een tijdspanne van twee jaar bewerkstelligd kan worden. Om het digitaliseren van alle bioscopen in Nederland snel en effectief te laten verlopen wordt CinemaDigitaal.nl opgericht.

Het is anno 2010 niet meer de vraag of de filmsector zal digitaliseren, maar wanneer en hoe. Internationaal neemt de druk toe, omdat digitale technologie cultureel en economisch veel nieuwe mogelijkheden biedt. Ook in Nederland is de ambitie groot, maar dreigt – zoals in andere Europese landen – het gevaar dat kleine bioscopen, filmhuizen, onafhankelijke arthouse-bioscopen en distributeurs van Europese film door beperkte middelen de aansluiting met digitale innovatie missen. Digitale innovatie biedt de filmsector als geheel echter legio groeikansen door de grotere diversiteit van het aanbod; met uitgebreide online en on demand-catalogi zal het vertonings- en distributiecircuit creatiever en sneller kunnen inspelen op de vraag van bezoekers en de (filmhistorische) nieuwsgierigheid van het publiek prikkelen. De culturele en maatschappelijke functie van bioscopen wordt hiermee verbreed.

Het businessplan CinemaDigitaal.nl beschrijft de opzet voor een ‘digitale uitrol’ in Nederland: een in Europa unieke gecoördineerde aanpak, waarbij de filmbranche zelf het voortouw neemt. Deze collectieve benadering is noodzakelijk om een divers filmaanbod en een fijnmazig, regionaal gespreid vertoningcircuit te garanderen en bespaart tevens tijd en kosten. CinemaDigitaal.nl zal een regiefunctie vervullen om het transitieproces van analoge naar digitale technologie optimaal te laten verlopen. Distributeurs en bioscoopexploitanten leveren het grootste aandeel in de kosten van de omschakeling; ook de overheid wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan de innovatie zodat in een kort tijdbestek een efficiënte, sectorbrede en volledige digitale transitie in de Nederlandse filmsector kan plaatsvinden. Medio 2012 moet de modernisering van het vertoning- en distributiecircuit zijn gerealiseerd.

Het businessplan en CinemaDigitaal.nl zijn het resultaat van het project Digitalisering Nederlandse Cinema, dat in februari 2010 is gestart door EYE Film Instituut Nederland, de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF), de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het Nederlands Fonds voor de Film en experts op het gebied van financiering en Europees audiovisueel beleid.

Bron: NVB