Home » Entertainmentnieuws, Film- en bioscoopnieuws

Slechts 16,3% van Europese films geregisseerd door vrouwen

Ingediend door aan 19 september 2014 – 16:14 No Comment

Persbericht European Audiovisual Observatory, maandag 18 september 2014

Recent onderzoek van het European Audiovisual Observatory toont aan dat slechts 16,3% van de Europese films geproduceerd tussen 2003 en 2012 is geregisseerd door vrouwelijke regisseurs. Dit percentage is zelfs lager wanneer wordt gekeken naar het aandeel in de bezoekersaantallen, met slechts 8,9% van het totale bezoek in Europa voor Europese films van vrouwelijke regisseurs. Deze cijfers zijn afkomstig uit “Female directors in European film productions. State of play and evolution between 2003 and 2012”. Deze unieke pan-Europese analyse geeft verder aan dat een film van een mannelijke regisseur gemiddeld iets meer dan tweemaal het gemiddeld aantal bezoekers van een film van een vrouwelijke regisseur trok (1:2,02 vrouw:man).

In termen van marktaandeel was er tussen de periode 2003-2007 en 2008-2012 een verschuiving in status quo ten voordele van de vrouwelijke regisseurs, zowel met betrekking tot productie- als bezoekersaantallen; het aandeel films van vrouwelijke regisseurs is toegenomen met 2,1% terwijl het aandeel in bezoekersaantallen is toegenomen met 1,2%. Meer vrouwen hebben dus een kans gekregen als regisseur, maar dit had geen proportionele invloed op hun aandeel in de bezoekersaantallen. De lijst met landen die een dermate positieve toename zagen in termen van productieaantallen en bezoekersaantallen van films door vrouwelijke regisseurs dat het een verschuiving in de status quo kon veroorzaken, is beperkt tot Denemarken, Nederland, Polen en Turkije.

Het volledige persbericht van het European Audiovisual Observatory met meer onderzoeksresultaten is hier te vinden.

Zie ook dit artikel van Stichting Filmonderzoek over vrouwelijke regisseurs en scenarioschrijvers van Nederlandse bioscoopfilms van 2010 tot en met 2012.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.