Home » Film- en bioscoopnieuws, Headline

Diversiteit in Nederlandse films neemt toe

Ingediend door aan 12 juni 2019 – 11:59 No Comment

De laatste jaren is er veel gesproken over diversiteit in Nederlandse films. Voor het Nederlands Filmfonds is het creëren van meer diversiteit zelfs één van hun doelen. Maar er is er ook iets veranderd? Brandpunt+ zocht het uit en kwam tot een aantal interessante conclusies. 

Zo blijkt dat in de afgelopen 20 jaar het aandeel niet-witte acteurs in Nederlandse films flink is gestegen: van 6% in 2000 naar 20% in 2019. Hiervoor keken de onderzoekers naar de 10 best bezochte Nederlandse films per jaar. Kanttekening is wel dat hoofdrollen nog voornamelijk naar witte acteurs gaan. Ook zorgen films met relatief meer witte acteurs voor een hogere recette. Het is echter maar de vraag of hier een verband bestaat, gezien het succes van een film door tal van factoren bepaald wordt. Achter de schermen is nog weinig sprake van verandering. Vrijwel alle regisseurs (98%) van de best bezochte films sinds 2000 zijn wit.

Bron: Brandpunt+

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.