Home » Film- en bioscoopnieuws, Geen categorie, Headline, Trends

Europese box office daalt in 2018 met 3%

Ingediend door aan 14 mei 2019 – 14:57 No Comment

In een grootschalige pan-Europese analyse concludeert de European Audiovisual Observatory dat de omzet van bioscopen in 2018 voor het eerst sinds 2015 onder de 7 miljard is gezakt. Logischerwijs daalde daarmee ook het totaal aantal verkochte kaarten: van 984 miljoen in 2017 naar 956 miljoen in 2018 (-3%). Er is echter ook positief nieuws: het marktaandeel van Europese films is in de afgelopen vier jaar stapsgewijs toegenomen. In vergelijking met de overkoepelende tendens blijft Nederland over het algemeen constant, al zijn er her en der uitschieters.

De hardste daling vond vooral plaats in Duitsland (-14% bezoek; -15% recette) en Italië (-7% bezoek; -5% recette). In het Verenigd Koninkrijk nam het bezoek toe (+3,7%), maar daalde de recette (-0,3%). Nederland (-0,8% bezoek; +3,5% recette), evenals Cyprus (+1,3% bezoek; +1,3% recette) en Spanje (-1,3% bezoek; -0,9% recette), bleef stabiel. Net als in 2017 bestaat de top 5 EU-lidstaten met de meest verkochte tickets (absolute aantallen) uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië. De gemiddelde ticketprijs ligt in Nederland met € 8,75 boven het Europese gemiddelde (€ 7,10)

Vooral Amerikaanse films trokken binnen Europa minder bezoek, wat zorgde voor een daling van het Amerikaanse marktaandeel (-3%) ten gunste van het Europese marktaandeel (+1,5%). De succesvolste Europese producties waren Bohemian Rhapsody, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald en Johnny English Strikes Again.

Kijkende naar de top 20 best bezochte titels in alle EU-lidstaten valt op dat de filmkeuze van het Nederlandse publiek grotendeels overeenkomt: 16 van de 20 films in het overzicht staan ook in Nederland in de top 20.

Bron: European Audiovisual Observatory

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.