Home » Headline, Recente onderzoeken, Trends

Film Facts & Figures 2019 gepubliceerd

Ingediend door aan 15 mei 2019 – 13:50 No Comment

Het Nederlands Filmfonds heeft, in samenwerking met Stichting Filmonderzoek, een nieuwe editie van de Film Facts & Figures gepubliceerd. In dit jaarlijkse rapport worden de belangrijkste cijfers en trends in de Nederlandse filmsector van het afgelopen jaar uiteengezet. 

Bekijk of download het hele rapport hier.

2018 was het jaar dat de omzet van VOD (€ 324 miljoen) voor het eerst hoger uitkwam dan de omzet van bioscopen en filmtheaters (€ 312 miljoen). Netflix was met een marktaandeel van 68% verreweg de grootste speler op de markt. De verkoop van DVD’s en blu-rays heeft zwaar te lijden onder het succes van VOD: sinds 2014 is de verkoop met maar liefst 60% gedaald. Daarbinnen wordt het marktaandeel van Nederlandse films ook steeds kleiner (2018: 4,7%).

Nederlandse films deden het in 2018 minder goed: het marktaandeel zakte van 12% naar 11,2%. Dat terwijl het aantal nieuw uitgebrachte titels wel steeg (in 2018: 66). Het marktaandeel van Europese films (excl. Nederland) groeide in 2018 licht (10,3%), wat met name ten koste ging van het marktaandeel van Amerikaanse films (74,6%).

In 2018 werden er twee nieuwe bioscopen geopend en sloot er één haar deuren, waardoor het totaal aantal bioscopen (275) stabiel bleef. Er kwamen 15 nieuwe schermen bij, maar door verscheidende in- en renovaties (zoals een toename in comfort seating) daalde het aantal stoelen.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.