Home » Recente onderzoeken, Trends

Nieuw onderzoek: publiek Video-on-Demand verdubbeld

Ingediend door aan 15 maart 2013 – 11:00 One Comment

PERSBERICHT

Uit gegevens van Stichting Filmonderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders dat via Video-on-Demand thuis naar films kijkt in drie jaar tijd meer dan verdubbeld is. Inmiddels kijken bijna 2 miljoen Nederlanders via Video-on-Demand (VoD) naar films. De omzet is opgelopen naar ±72 miljoen euro. Met VoD kunnen consumenten tegen betaling een film kijken via bijvoorbeeld een interactieve decoder van een kabelmaatschappij, via iTunes of via een Smart TV.

Vooral gezinnen met kinderen waarvan de ouders hoog opgeleid zijn, hebben het gemak van VoD ontdekt. Onder de frequente kijkers bevinden zich vaak jongeren en mannen. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat de 25 tot en met 44 jarigen een belangrijke groeimarkt vormen. Ook is VoD meer in trek bij stedelingen en de hogere inkomens.  Hierbij maakt de helft gebruik van de diensten van kabelaanbieders zoals Ziggo en UPC. Een derde kijkt via telecomaanbieders zoals KPN en XS4ALL (32%) thuis naar films. Slechts 5% zet iTunes in om films in huis te halen. VoD neemt een kwart van de omzet van de totale home video markt voor haar rekening.

Groei minder snel dan in 2011

De toename van het aantal gebruikers was in 2012 minder hoog (+41%) dan in 2011 (+62%). Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat mensen meer gebruik maken van illegaal online streaming.

Over het onderzoek

De enquête is eind 2012 uitgezet in het wetenschappelijk onderzoekspanel van CentERdata en door 2.242 respondenten ingevuld  (responspercentage van bijna 74%). Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking ouder dan 16 jaar.

Over Video-on-Demand

Met VoD kunnen consumenten via het internet films, tv programma’s en andere videocontent direct op de computer, tablet of via een set-top box aangesloten op de televisie streamen. Na betaling kan de consument dan bijvoorbeeld gedurende 24 uur de film kijken.

Over Stichting Filmonderzoek

Stichting Filmonderzoek is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat marktonderzoek doet naar de Nederlandse filmsector. Ze doet dat op uiteenlopende terreinen, zowel op het gebied van distributie en vertoning als productie. De stichting streeft ernaar om concrete informatie te leveren waarop weloverwogen beslissingen gebaseerd kunnen worden, en geeft daarbij desgevraagd advies.

Meer informatie

Voor meer informatie over Stichting Filmonderzoek verwijzen wij u naar de website www.filmonderzoek.nl

Noot voor de redactie: voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met onderzoeker MSc Dimitri Lahaut, tel. 06-18289215. E-mailen kan ook: dimitri@filmonderzoek.nl

 

One Comment »

 • Rik Welling schreef:

  Geachte heer, mevrouw,

  Is het onderzoek over Video-on-Demand zelf ook beschikbaar?

  Alvast dank.

  MVG,

  Rik Welling

1 Pingbacks »

  Leave a comment

  Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

  Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

  You can use these tags:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

  This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

  *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.