Home » Headline, Recente onderzoeken

Groeikansen voor Event Cinema

Ingediend door aan 14 juni 2018 – 23:54 No Comment

Hoewel Event Cinema wereldwijd slechts circa 2% van de totale box office uitmaakt en binnen Nederland nog geen 1%, is het een sterk groeiende sector. Zo is de recette wereldwijd volgens onderzoeksbureau IHS tussen 2009 en 2014 met maar liefst 500% gegroeid. Met een groei van meer dan 200% in het aantal bezoeken en ruim 150% in de recette, is Event Cinema ook in Nederland een opkomende markt. 

Deze groei heeft sterk te maken met de groei in het aantal voorstellingen, dat in Nederland tussen 2012 en 2017 meer dan verdrievoudigd is. Voor elk genre geldt: hoe meer voorstellingen een titel heeft, des te meer bezoek. Het aantal bezoeken per voorstelling is daarbij sinds 2012 niet veranderd, wat wil zeggen dat er nog ruimte is voor meer voorstellingen.

Ook in het genre-aanbod is ruimte voor groei en meer diversiteit. Sinds 2014 is het aandeel van de in Nederland drie best bezochte genres – event film, opera en concert – gedaald, en zijn er meer voorstellingen geprogrammeerd van kleinere genres zoals theater, kunsttentoonstellingen en televisieprogramma’s. Er is dus interesse in andere, nieuwe genres.

 

Meer weten over wat Event Cinema is, over de verschillende genres en over hoe de sector het in Nederland doet ten opzichte van andere landen? Download dan hier het rapport of blader het online door.

Download rapport als PDF

Gedurende de Algemene Leden Vergadering van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters op 5 juni jl. hield Filmonderzoek ook een presentatie over Event Cinema.

Download hier de presentatie of blader het online door.

Download de presentatie als PDF

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.