Home » Bioscoopmonitor, Headline, Recente onderzoeken

Marktaandeel kinderen en tieners dalende

Ingediend door aan 3 april 2018 – 10:06 No Comment

De nieuwe Bioscoopmonitor is verschenen! Wat zijn de ontwikkelingen binnen het bioscoop- en filmtheaterpubliek? Bioscoopmonitor 2017 brengt je de belangrijkste informatie over de demografische kenmerken van de bioscoop- en filmtheaterbezoeker van het afgelopen jaar.

Groei in het bioscoopbezoek
Het bioscoop- en filmtheaterbezoek is in 2017 wederom gegroeid. Het aantal verkochte bioscooptickets is gestegen van 34,2 miljoen in 2016 naar 36 miljoen in 2017 (+5,3%). Het aantal verkochte tickets in filmtheaters is met 3,6% gestegen naar 2,9 miljoen in 2017.

Groei marktaandeel 55-plussers ten koste van kinderen en tieners
Hoewel het bereik en de bezoekfrequentie van 55-plussers nog altijd lager zijn dan die van andere leeftijdsgroepen, is het marktaandeel van 55-plussers sinds 2007 gestegen van 12% naar 20%. Tegelijkertijd is het aandeel van 4- tot en met 17-jarigen in het bioscoopbezoek gedaald van 25% in 2007 naar 15% in 2017. Het aandeel van deze groep in de Nederlandse bevolking is echter veel minder sterk gedaald, namelijk van 18% naar 15%. Het bereik en de bezoekfrequenties van de 4- tot en met 17-jarigen zijn in 10 jaar tijd dan ook niet of nauwelijks gestegen, in tegenstelling tot alle andere leeftijdsgroepen.

Groei Nederlandse films
Na een sterke daling in 2016 is het bezoek aan Nederlandse films in 2017 met 4,2% gestegen, van 4,2 naar 4,3 miljoen verkochte bioscooptickets. Nederlandse films hebben in 2017 met name meer kinderen en tieners (6 tot en met 15 jaar) getrokken. Een mogelijke verklaring hiervoor is het succes van een aantal individuele titels zoals DIKKERTJE DAP, DUMMIE DE MUMMIE 3 en MISFIT. Ook in Zeeland was het bezoek aan Nederlandse films beduidend hoger dan in 2016. Dit zou verklaard kunnen worden door de regionaal georiënteerde romantische komedie WEG VAN JOU; in Zeeland de best bezochte film van 2017.

Online doorbladeren

Downloaden als PDF

De Bioscoopmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd door Stichting Filmonderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN). De metingen voor de Bioscoopmonitor worden elk kwartaal uitgevoerd in de panels van CentERdata, een onderzoeksinstituut gelieerd aan de Universiteit van Tilburg, onder ongeveer 3.000 respondenten per kwartaal.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.