Cultuur in Beeld: de invloed van crisis en bezuinigingen op bioscopen en filmtheaters

Cultuur in Beeld: de invloed van crisis en bezuinigingen op bioscopen en filmtheaters


Het ministerie van OC&W maakte vandaag hun jaarlijkse publicatie Cultuur in Beeld openbaar. In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in de cultuursector, op basis van onderzoek, gegevens van het ministerie van OCW, de publieke cultuurfondsen, brancheorganisaties en gemeenten. Het rapport is in te zien via de website: www.rijksoverheid.nl/cultuurinbeeld.

Dit jaar wordt in het rapport ook een beeld gegeven van de gevolgen voor de cultuursector van de economische crisis en de bezuinigingen. Hiervoor is het onderzoek uitgevoerd “Economische ontwikkelingen in de cultuursector, 2005-2012”, door onderzoeksbureaus APE, Rebel en Kwink. Stichting Filmonderzoek maakte onderdeel uit van de begeleidingscommissie en vertegenwoordigde namens de NVB de bioscopen en filmtheaters. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden:  “Economische ontwikkelingen in de cultuursector, 2005-2012”

Economische ontwikkelingen in de cultuursector
Het rapport is een eerste meting van economische ontwikkelingen in de cultuursector, in termen van publiek, aanbod, prijs en financiering. In de jaren 2014 en 2015 zal de meting opnieuw uitgevoerd worden, zodat trends zichtbaar zullen worden. Het onderzoek bevat een algemene conclusie van ontwikkelingen in de cultuursector, en tevens een analyse per sector. Naast de bioscoopsector, zijn ook de podia geanalyseerd, de poppodia, podiumkunsten, musea, aankopen met de Kunstkoopregeling en festivals.

Eén van de belangrijkste conclusies is dat sinds 2005 de vraag naar culturele activiteiten is afgenomen, behalve bij de bioscopen en de Rijksgesubsidieerde musea. De onderzoekers concluderen dat de economische crisis verantwoordelijk is geweest voor deze afname.

De crisis en de bioscopen
Wat betreft de bioscopen wordt opgemerkt dat ondanks de daling van het reëel beschikbare inkomen en de stijging van de reëele toegangsprijzen, men naar de film blijft gaan. De stijging van bezoek is echter wel afgevlakt in 2012. Het onderzoek concludeert dat deze stijging mede komt door de goede concurrentiepositie van de bioscopen. Doordat de toegangsprijzen van bioscopen minder snel stijgen dan de prijzen van concurrerende vrijetijdsactiviteiten, is de concurrentiepositie van bioscopen ten opzichte van andere vrijetijdsactiviteiten verbeterd.

Er is tevens aandacht voor het aanbod van Nederlandse films, het bezoek en de toegangsprijzen van filmtheaters en regionale verspreiding van bioscoopbezoek.

In november 2014 wordt een nieuwe meting opgeleverd, waarin duidelijk zal worden of de bioscopen en filmtheaters ook in 2013 de crisis hebben kunnen doorstaan.

Momenteel ontbreken er gegevens over de bekostigingsmix van overheidsgesubsidieerde filmtheaters, waardoor er op dit onderdeel geen analyse uitgevoerd kon worden. De podiumkunsten en de podia zijn op dit onderdeel wel geanalyseerd. Filmonderzoek bekijkt samen met de onderzoeksbureaus de mogelijkheden om dit volgend jaar mee te kunnen nemen.