Home » Film- en bioscoopnieuws, Recente onderzoeken

Film Facts & Figures 2017

Ingediend door aan 9 mei 2018 – 17:08 No Comment

Het Nederlands Filmfonds heeft, in samenwerking met Stichting Filmonderzoek, een nieuwe editie van Film Facts & Figures gepubliceerd, het jaarlijks rapport met daarin informatie over de Nederlandse filmsector.

Download het rapport hier of bekijk het hier online.

In 2017 gingen er weer meer Nederlanders naar de film, zowel naar internationale als naar Nederlandse producties. Het marktaandeel van Nederlandse films kwam uit op 12%, een lichte daling van 0,3% ten opzichte van 2016. Dit kwam met name door sterke concurrentie uit het buitenland en een gebrek aan Nederlandse blockbusterfilms. Het marktaandeel van alle Europese films samen daalde van 23,9% naar 21,4%, ten gunste van het marktaandeel van Amerikaanse films (75,4%).

Het aantal bioscopen en filmtheaters was in 2017 stabiel, namelijk 274. In totaal konden Nederlanders op 956 schermen een film bekijken. Op het gebied van film- en audiovisuele producties was de Nederlandse markt zeer actief: zo werd er in 2017 €108,3 miljoen uitgetrokken voor lopende projecten. In 2016 was dit €105,9 miljoen. Buitenlandse investeringen in Nederlandse producties stegen van €8,1 miljoen in 2016 naar €19,4 miljoen in 2017.

In 2017 werden in het kader van het Netherlands Film Production Incentive – dat onder andere high-end televisieseries naar Nederland poogt te halen – 68 filmprojecten en 11 series voor €22,4 miljoen financieel ondersteund.

Nederlandse producties waren opnieuw succesvol in het buitenland. Naast het winnen van 152 verschillende prijzen bereikten Nederlandse films ruim 1400 festivals, waaronder Berlinale, Cannes, TIFF, IDFA en Sundance. Doordat de Nederlandse markt zich steeds meer focust op buitenlandse producten komen traditionele partijen steeds vaker onder druk te staan door internationale spelers. Hoewel de totale inkomsten met ruim €45 miljoen stegen naar €628 miljoen in 2017, groeiden vooral de drie buitenlandse bioscoopketens en de (vaak internationale) spelers op de sVOD-markt. Desalniettemin behoorde 7,1% van het marktaandeel filmbezoek toe aan de 108 filmtheaters van Nederland.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.