Gebruikersonderzoek naar de potentie van Film(t)huis

Gebruikersonderzoek naar de potentie van Film(t)huis


In juni plaatste Stichting Filmonderzoek al een artikel over Film(t)huis: een experiment met een ‘day and date’-release waarbij een film gelijktijdig in het filmtheater en online in première gaat. Komen aanvangstijden niet uit of is er geen oppas voor de kinderen? Met Film(t)huis zou men vanuit huis op elk gewenst moment een Nederlandse arthouse of documentairefilm kunnen bekijken via de website van het favoriete filmtheater.

In opdracht van Herrie Film & TV, de drijvende kracht achter Film(t)huis, heeft Stichting Filmonderzoek onderzocht wat de potentie is van dit concept middels een gebruikersonderzoek onder de kijkers van de Nederlandse film ZOMER. Uit de resultaten blijkt dat Film(t)huis volgens de meeste testgebruikers de ervaring van een bezoek aan een filmtheater niet zal kunnen vervangen, maar dat het wel een praktisch alternatief is. Met name het gemak van het thuis kunnen blijven en het zelf kunnen bepalen van de tijden vormen redenen om voor Film(t)huis te kiezen.

Film(t)huis heeft voornamelijk potentie voor incidentele bioscoop- en filmtheaterbezoekers en frequente thuisfilmkijkers. Dit zijn veelal vrouwen, fulltimers, mensen met thuiswonende kinderen, 35- plussers en mensen die meer dan 20 minuten van het meest bezochte filmtheater wonen.

Herrie Film & TV beoogt aan de hand van het gebruikersonderzoek deze wijze van distributie verder te ontwikkelen, om zodoende vanaf najaar 2015 meer films aan te kunnen bieden.

pdficon_smallerDownload het rapport: Gebruikersonderzoek Film(t)huis voor Herrie Film en TV.

N.b. Een veel gestelde vraag bij ‘day and date’-releases is of het thuis kijken het filmtheaterbezoek kannibaliseert (men zou zonder online release wél naar het filmtheater zijn gegaan). Dit is echter helaas erg ingewikkeld om te onderzoeken. Hiervoor zijn bezoekgegevens over een vergelijkbare release zónder online release nodig, om te vergelijken. Omdat elke release uniek is en onder andere omstandigheden wordt uitgebracht (denk bijvoorbeeld alleen al aan het weer) is dit vrijwel onmogelijk. Hiernaast weten wij uit ervaring dat het inzetten van enquêtes ook geen goed alternatief is, gezien mensen veelal geneigd zijn hun kannibalisme te overschatten.