Home » Trends

OCW: ontwikkelingen in de cultuursector

Ingediend door aan 3 december 2014 – 14:40 No Comment

Het ministerie van OCW maakte begin deze week haar jaarlijkse publicatie Cultuur in Beeld openbaar. In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in de cultuursector, op basis van onderzoek, gegevens van het ministerie van OCW, de publieke cultuurfondsen, brancheorganisaties en gemeenten. Het rapport is in te zien via de website: www.rijksoverheid.nl/cultuurinbeeld.

Dit jaar is opnieuw – aanvullend op de Cultuur in Beeld publicatie – een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de economische crisis en de bezuinigingen in de cultuursector. Stichting Filmonderzoek maakte deel uit van de begeleidingscommissie van dit onderzoek en vertegenwoordigde namens de NVB de bioscopen en filmtheaters. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden: “Economische ontwikkelingen in de cultuursector, 2009-2013″.

Economische ontwikkelingen in de cultuursector

Het rapport is een tweede meting van economische ontwikkelingen in de cultuursector, in termen van publiek, aanbod, prijs en financiering. In 2015 wordt de meting opnieuw verricht. Het onderzoek bevat een algemene conclusie van ontwikkelingen in de cultuursector, en tevens een analyse per sector. Naast de bioscoopsector, zijn ook de podia, de poppodia, podiumkunsten, musea, beeldende kunst en festivals geanalyseerd. OCW concludeert dat zowel het aanbod van cultuur als het bezoek aan cultuur in 2013 een positiever beeld vertoont dan in de periode daarvoor (2009-2012).

Ontwikkelingen in de bioscoop- en filmsector

Het rapport concludeert dat de bioscoopsector in capaciteit is toegenomen met 10% sinds 2009. Daarbij groeiden de filmtheaters relatief sneller dan de bioscopen. Het bezoek stijgt sneller dan de capaciteit, oftewel de bezettingsgraad is over de periode toegenomen. Bioscoopstoelen worden in 2013 dus meer gebruikt dan in 2009. Deze trend zet zich echter niet voort, aangezien in 2013 bij zowel filmtheaters als bioscopen de capaciteit meer toeneemt dan de bezoeken.

Verder wordt in het rapport geconcludeerd dat de entreeprijs van substituten (andere vrijetijdsbestedingen) harder is gestegen dan de entreeprijs van bioscopen.

Dit jaar heeft ook het Filmfonds deelgenomen aan de begeleidingscommissie, waardoor data bekend zijn over onder andere de productiekosten van Nederlandse films. Deze zijn vrijwel onveranderd gebleven, maar het aandeel van Filmfonds subsidie is daarin wel gedaald.

Er is tevens aandacht voor het aanbod van Nederlandse films, het bezoek en de toegangsprijzen van filmtheaters en regionale spreiding van bioscoopbezoek.

In november 2015 wordt een nieuwe meting opgeleverd, waarin duidelijk zal worden of de bioscopen en filmtheaters ook in 2014 de crisis hebben kunnen doorstaan.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.