Home » Trends

Cultuur in Beeld: ontwikkelingen in stad en regio

Ingediend door aan 17 november 2015 – 11:55 No Comment

ocw-cultuur-in-beeld-2015Nieuwe publicatie Cultuur in Beeld
Het ministerie van OCW heeft ook dit jaar weer een nieuwe editie van Cultuur in Beeld uitgebracht. In de jaarlijkse publicatie wordt een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in de cultuursector. De uitgave is te downloaden via de website: www.rijksoverheid.nl. Het thema van dit jaar is “de stad als cultureel knooppunt” en gaat in op ontwikkelingen in de cultuursector in stad en regio.

Economisch onderzoek 2009-2014
Ter ondersteuning van de Cultuur in Beeld uitgave is een onderzoek uitgevoerd naar economische ontwikkelingen in de cultuursector tussen 2009 en 2014. De bioscoop- en filmsector maakt hiervan onderdeel uit. Filmonderzoek heeft plaatsgenomen in de begeleidingscommissie van dit onderzoek en vertegenwoordigde namens de NVB de bioscopen en filmtheaters. In het onderzoek wordt gekeken naar toegangsprijzen, bezoek, aanbod en financiering. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden: www.rijksoverheid.nl.

Aanbod en bezoek is toegenomen in de cultuursector
Tussen 2009 en 2014 is het aanbod en het bezoek in de meeste deelsectoren van de cultuursector toegenomen. Dit is ook te zien bij het bioscoop- en filmtheaterbezoek, waar een toename van 2,1% te zien is. Met name bij (de grotere) musea is een toename te zien in het bezoek (10,2%) en in het aanbod, door heropening van enkele musea. Rijksgesubsidieerde opera- en muziektheatervoorstellingen kennen een daling van aanbod en bezoek. De daling is echter afvlakkend de laatste jaren.

In bioscoopsector in tegenstelling tot rest geen verstedelijking
In Noord-Holland worden veruit de meeste bioscoop- en filmtheaterbezoeken afgelegd. Dit geldt ook voor bezoeken in andere sectoren, zoals theaters, musea en concerten. De ontwikkeling sinds 2009 is niet gelijk verdeeld over alle provincies, met name in het geval van bioscoop- en filmtheaterbezoek. Filmtheaterbezoeken zijn vooral gegroeid in de Randstadprovincies (meer dan 50%). Bioscoopbezoek is met name in Utrecht, Limburg en Noord-Holland gestegen.

Opvallend is dat hoewel het bezoek in de meeste sectoren met name is gegroeid in de G9, de 9 grootste gemeenten, dit niet het geval is in de bioscoopsector. Het bioscoopbezoek in de G9 steeg namelijk minder sterk dan in de overige provincies. Het filmtheaterbezoek nam wél meer toe in de G9. Oftewel, in de bioscoopsector is geen sprake van ‘verstedelijking’, zo concluderen de onderzoekers van OCW.

Op 25 november is er een rectificatie verschenen op het rapport Cultuur in Beeld, betreffende data over bioscoopbezoek. Zie dit bericht voor meer informatie.

Leave a comment

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

Wees aardig. Hou het schoon te maken. Blijf bij het onderwerp. Geen spam.

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.